Samtalet – hur gör jag?

#JAGÄRHÄR’S BÄSTA TIPS  TILL DIG SOM BESTÄMT DIG FÖR ATT TA DE MODIGA SAMTALEN

DU KAN GÖRA SKILLNAD!
Martin Luther King Jr,  som visste vad som krävs för att förändra någonting som är fel, sa bland annat: “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter”. Och “In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends”.

Hotet är egentligen inte hatet från de få. Utan tystnaden från alla de som står tyst och tittar på. Så, om du tycker något, säg det högt! Det kan låta litet och obetydligt men på så sätt är du med och stärker vår demokrati och de mänskliga rättigheterna. Rättigheter som vi aldrig kan ta för givna, som alltid behöver förstärkas och försvaras.

Vi i #jagärhär har samlat våra bästa tips från vad vi har lärt oss under våra 2,5 år av modiga samtal med personer vi inte håller med och som står långt ifrån oss ideologiskt. Lycka till och framförallt, hoppas du får massor av bra samtal och roliga möten!

1. Utgå ifrån välvilja. 
Eftersom vi har jobbat mest i kommentarsfälten online så har det varit väldigt viktigt för oss att vara säkra på att vi förstått vad andra menar. I skrift är saker som ironi tex. extra svårt. Men det kan vara nog så svårt att tolka varandra även om man står rakt mitt emot.
Så vår första regel har alltid varit; Gör den bästa tänkbara tolkningen av det andra säger. Utgå alltid ifrån att andra menar väl med det de säger.

2. Lyssna!
Nästa punkt är en förutsättning för att du ska kunna få ett samtal. Stå inte och tänk på nästa sak som du ska säga, utan lyssna på vad den andra säger.

3. Vi ska inte sälja utan samtala. 
Du är här för att samtala, inte för att övertyga någon eller vinna en diskussion. Det mest troliga är att ni båda kommer att tycka och tänka som ni gjorde innan samtalet men kanske har någon av er hört något nytt eller fått en ny tanke.

4. Det är helt ok att inte hålla med varandra.
Sannolikheten att den andre omedelbart ändrar sig och säger, du har rätt, är ganska liten men samtalet är ändå inte förgäves. Du har fått sagt det du hade på hjärtat och kanske har du sått ett litet frö som kan gro.

5. Ställ frågor. Var nyfiken! 
Ställ gärna frågor för att försöka förstå den du pratar med bättre. Lyssna på svaren och fortsätt ställa frågor. Försök förstå hur den andre tänker istället för att omedelbart berätta “hur det är”, vilket ofta kan uppfattas som kränkande eller provocerande. Ofta faller motpartens argument ganska snabbt om de är dåligt grundande i fakta.

6. Kom överens om vad orden betyder. 
För att kunna samtala är det bra att vara överens om vad man menar med ett begrepp eller vad man lägger in i ett ord, till exempel rasism, feminism eller demokrati. Fråga gärna vad den andre menar, den kanske har en helt annan definition.

7. Försök hitta gemensamma nämnare. 
Försök möta andra där de är. Du kan t.ex börja med att fråga om vad som är viktigt för den personen, vad den tänker på, oroar sig för, brinner för. Använd också ett språk som den andre helt säkert förstår utan att för dens skull vara nedlåtande utan använd gärna så enkla ord som du kan.

8. Prata om det du vill.
Ett knep när en har lite tid för att få sagt det en vill säga är att direkt styra in samtalet på det du vill säga. Som kommunikatör tex skriver en alltid det viktigaste först. Det här är ett knep som ofta används av de som är duktiga på all slags kommunikation och varför vi så ofta upplever att samtal glider iväg och plötsligt handlar om invandring eller flyktingmottagande igen. Politiker är duktiga på det här också, de styr in samtalet till att handla om det de själva vill få sagt.
Om du har något viktigt att säga så se till att samtalet också handlar om det! Styr tillbaka samtalet om det börjar ”spåra” genom att tex. säga, “Nu har vi kommit ifrån frågan”. Slösa inte tid med någon som det inte känns vettigt att prata med. Avsluta hellre då och prata med någon annan.

9. Ta reda på fakta tillsammans.
Om du inte kan svara på frågor så hänvisa gärna till vänner som kan mer om just den frågan el googla gärna tillsammans med den du pratar med.
Ett knep kan vara att fråga: “Vad skulle det krävas för bevis för att du ska ta till dig av det jag påstår?” Sedan får man vara beredd att leta rätt på det beviset, om det är rimligt/möjligt. Genom den frågan så utmanar man motparten att öppna upp en låst diskussion. Oavsett så kan man med den frågan få personen att fundera på saken ur ett annat perspektiv en stund.

10. Håll känslorna i styr. 
Anledningen till att många av oss tycker att det är jobbigt att ta de här samtalen är att det är obehagligt att hamna i konflikt. Det tycker nog de flesta av oss. Låt det inte gå så långt att du hamnar i affekt. Ett knep en kan använda om en är en känsloperson som lätt brusar upp är att tänka att en är sociolog, psykolog eller journalist och lämna känslorna utanför diskussionen. Om du klarar det, så berätta gärna om hur du känner, men på ett lugnt och sansat sätt tex. “När du säger sådär så blir jag ledsen” osv.

Vi hoppas att de här tipsen ska vara till hjälp och att de leder till många fina samtal, mycket skratt och gemenskap. De allra, allra flesta är ju lika rädda om vår demokrati och varandra som vi själva är.

Stort tack för att du gör den här världen bättre!

OM DU SKULLE RÅKA UT FÖR NÅGON SOM ÄR HATISK IRL:

1. Behåll lugnet/närvaro
2. Gå inte till motattack
3. Om någon angriper din vän, gå inte till motattack, stå bara bredvid din vän.
4. Om du känner dig hotad – ring 112
5. Dokumentera! Filma det som händer

OM DU SKULLE RÅKA UT FÖR NÅGON SOM ÄR HATISK/HOTFULL ONLINE GÄLLER SAMMA SOM OVAN:

1. Behåll lugnet själv, ge inte tillbaka med samma mynt.
2. Stötta dina vänner som blir utsatta genom att gilla deras kommentarer och ge stödkommentarer.
3. Skärmdumpa alltid, dels hatet/hoten så att det syns tydligt, men även gärna hela skärmen, så att sammanhanget, plats, datum och tid framgår.
4. Polisanmäl olaga hot, hets mot folkgrupp och annat hatiskt innehåll. Du polisanmäler genom att ringa till din lokala polisstation och berätta detaljerat vad som har hänt samt skickar in ditt bevismaterial.
5. Skulle du bli uppringd av någon som utger sig för att vara reporter – fråga alltid efter personens namn och varifrån personer ringer. Om du inte känner igen namnet på tidningen/radiostationen osv. så kan det röra sig om en person som ringer från så kallade trollfabriker eller alternativa media som de kallar det själva. Någon som tänker ta dina ord och sätta dem ur sammanhang i syfte att skapa “falska nyheter”, propaganda av det du säger. Detta händer hela tiden. Det finns en stor mängd aktörer som jobbar på det här sättet och det bästa sättet att bemöta detta är att bara lägga på luren eller helt enkelt säga att du inte vill medverka. Om du känner dig osäker och misstänker att det är en reporter som faktiskt arbetar med seriös nyhetsrapportering så kan du be personen mejla dig så att du får möjlighet att dubbelkolla att det är en etablerad aktör.